Публікації

Коли брендінг не потрібний

Коли бренд не потрібен. Аналіз і робота без бренду Про бренди та брендінг зараз говорять майже усі. Відсутність технологій і методів побудови брендів дозволяє легко «ловити рибу в каламутній воді» різним продавцям успіху. Але подібні послуги - витрати, яких часто можна уникнути без особливих втрат ефективності. Іноді "побудова бренду" - це викинуті на вітер гроші. Всупереч загальній думці, що бренд потрібен будь-якій компанії або продукту апріорі, існує інша думка: бренд потрібний далеко не завжди. На чималій кількості масових ринків без нього можна обійтися. А значить, не витрачатися на оплату консультантів, незрозумілі дослідження неясно чого, красиві картинки рекламних агентств та іншу мішуру, яку зазвичай «впарюють» разом з брендінгом. Або ж, навпаки, вкласти максимум ресурсів в брендинг тоді, коли він дійсно необхідний. Буває так, що після маніпуляцій з дизайном упаковки мила або логотипом масла «на підставі споживчих інсайтів», після того, як пр

Соціальні медіа для B2B ринку

Соціальні медіа набувають все більшої і більшої популярності. Безумовно, вони - прямий шлях до кінцевого споживача, увагу якого потрібно залучити. Тут можна успішно прорекламувати себе, запропонувати прийняти участь в обговореннях, акціях і т. д. Але наскільки дані медіа ефективні для В2В? У соціальні медіа входить широкий спектр таких інструментів, як соціальні мережі, форуми, блоги та мікроблоги, відео та фотопублікаціі, вікі-ресурси, краудсорсінг, віртуальні світи, підкасти, інструменти моніторингу, RSS, які чудово прижилися і в FMCG і в В2С. В2В теж експлуатує деякі з цих ресурсів, маючи величезний потенціал у розвитку в цьому напрямку. Соціальні медіа використовуються як Pull стратегія маркетингу: впливаючи на кінцевого споживача, вони формують "тягу" на ринку. За даними дослідження www.business.com, проведеного в 2010 році в В2В найбільш часто використовує такі ресурси: 1. Youtube 2. LinkedIN 3. Facebook 4. Вебінари 5. Блоги компаній 6. Twitter 7. Приватні

Кілька секретів успішних продажів в супермаркеті

Як маніпулювати силою волі покупця, як депресія впливає на купівельну активність і чому відсутність вибору - це добре. Ви бачили людей, які перед тим, як прийняти рішення, ретельно зважують всі за і проти і тільки потім на підставі цього аналізу роблять якісь вчинки? Якщо бачили, вам пощастило. Останні дослідження маркетологів приводять нас до висновку: найчастіше рішення приймаються під дією нашого несвідомого, вплив же раціонального досить незначно. Що це нам дає? Дуже просто: якби ми навчилися керувати несвідомим, ми могли б керувати світом. Успішні продавці зазвичай діють інтуїтивно. Іншим можуть допомогти дослідження маркетологів про архітектуру вибору - тобто про те, як маніпулювати несвідомим, щоб самі покупці про це зовсім не здогадувалися. 1) Наочний приклад використання поняття «архітектура вибору» - будь-який супермаркет. Чи знали ви, що людина купує більше, якщо у нього менший вибір? Так, продавець, який виставляє 24 різних виду джему, за день продасть менше

Малобюджетний маркетинг

Малобюджетний маркетинг - мрія будь-якого власника бізнесу.  Але реальність така, що бюджети на маркетинг (рекламу, PR - потрібне підкреслити) верстаються за відомими лише тільки самому «верстальщику» (читай - маркетологу, рекламістові ...) законами ... І, за рідкісним винятком, є слабким відображенням дійсності і потреби компанії в контактах  з цільовою аудиторією. Існує думка, що справжній професіоналізм маркетолога полягає в тому, щоб вивести компанію (продукт) на ринок без бюджету, або з мінімально необхідними грошовими вливаннями. Не знаю, наскільки дане твердження вірне але слабо уявляю Кока-Колу, Mars і Adidas на ринку без бюджетів ... але все ж.  Факт залишається фактом, і реалії ринку такі, що не у всіх є бюджети на великі рекламні кампанії.  До того ж, в силу менталітету наших власників бізнесу, які скептично і недовірливо ставиться до власних служб маркетингу, в малому і середньому бізнесі не готові поки розлучатися з грошима на рекламу та інші маркетингові комунікації (

Як використовувати свята для популяризації бренду

Досвідчений рибалка завжди знаєте, де, коли і на що потрібно ловити ту чи іншу рибу, в залежності від пори року, погоди, виду водойми, наживки, снасті і т.д. Грамотний маркетолог теж повинен добре знати «звички» своєї цільової аудиторії та вміти прораховувати, де вона знаходиться, в залежності від пори року, погоди, захоплень, віку, пристрастей і т.д., для того щоб в потрібний час у потрібному місці опинитися  в самій гущі потенційних покупців зі своїм УТП.  Якщо воно, звичайно, є ... Національні свята, спортивні заходи, виставки, «день міста», концерти - ось справжня «шара-плиз» для маркетолога.  Практично нічого робити не треба!  Люди самі зорганізувалися, самі прийшли в певне місце і в потрібний час, і що найголовніше - дуже позитивно сприймають все, що їм говорять, показують, дають спробувати. Головне завдання маркетолога «на святі» одна - тематично вписатися у формат конкретного заходу і ненав'язливо, з інтересом, піднести свій продукт.  Варіантів маса, годиться будь-який!